Najnižu cijenu prerade maslina na Vodnjanštini zatekli smo u uljari na stanciji San Antonio Marijana Marjanovića – i to 1,3 kune po kilogramu plodova. U ostalim uljarama u okolici cijena se uglavnom ustalila na kunu i pol po kilogramu, dok uljara San Lorenzo u Vodnjanu, koja s radom počinje danas, i dalje drži cijenu od 1,4 kune.

Tekuće zeleno zlato u San Antoniju, koji se diči ekološkom proizvodnjom, poteklo je još 28. rujna – preradili su nešto svojih maslina spremnih za ranu berbu, ostalo od drugih maslinara, a sveukupno je u pogon ušlo četiri tone plodova.

Koprivom protiv muhe

No, prava berba tek kreće.

– Brali smo prve ulike za natjecanja i dobili nekih 200 litara ulja, a ostalo ćemo brati sljedeći tjedan. Randmani su između 8 i 13,5 posto, češće između 10 i 12. Mi stavljamo naglasak na ekologiju, od uzgoja do prerade, a oni koji dolaze kod nas, a dolaze iz cijele Istre i s kvarnerskog područja, znaju da će dobiti kvalitetno ulje. Zahvaljujući suvremenom pogonu to je ulje bez vode, jako zeleno, s jako malo taloga, i što je najvažnije, ovdje svatko zna da dobiva svoje ulje! Između svake prerade stroj se čisti zbog čega je malo usporen proces, ali se zato ne čeka na preuzimanje robe, kaže Marjanović. Moderna uljara sa strojem koji prerađuje dvije tone na sat, otvorena je prije dvije godine prvenstveno za vlastite potrebe, s obzirom da kao ekološki uzgajivači nisu imali gdje preraditi svoje masline.

San Antonio raspolaže sa 7.000 stabala na 30 hektara, a računaju na sedam tona ulja. S obzirom da je riječ o mladim maslinama, rezultati iz godine u godinu rastu.

No, kako se ekološki proizvođači bore s najezdom maslinove muhe?

– Samim čudom, i to s pripravcima od koprive i s dozvoljenim sredstvima u ekološkoj proizvodnji. Nismo imali štete od muhe, ali isključivo zahvaljujući noćnim špricanje i mehaničkom obradom tla od ožujka do srpnja. Dva puta dnevno sam u masliniku, kaže Marjanović. S obzirom na rigorozne uvjete ekološke proizvodnje, San Antonio, iako ima mogućnost prerade ulika iz konvencionalnog uzgoja, ne otkupljuje i ne prodaje tuđa ulja. A svoje, ekološko, ekstra djevičansko, u rinfuzi nudi za 100 kuna po litri, čime se približava ili izjednačava sa cijenama ostalih ulja iz konvencionalnog uzgoja. (Zvjezdan STRAHINJA)

Comments are disabled.