Stancija San Antonio

Stancija San Antonio je osnovana 2008. godine u Vodnjanu, a 2009. su posađene prve masline.

Na njoj obrađujemo 7000 stabala maslina, koje su u ekološkom uzgoju, a ulje je ekološki certificirano svjetski priznatim certifikatom, od kojih su najpoznatije slijedeće sorte: Buža ženska vodnjanska, Karbonaca, Istarska bjelica i Leccino.

Maslinici su smješteni na cca 100 metara nadmorske visine i cca 800 metara udaljeni od mora.

Nalaze se upravo na područjima gdje su nekoć bili maslinici u doba Rimljana,te razdoblju koje seže sve do doba starih Etrušćana.

Rimski vojni zapovjednici  su na tom području dobivali zemlju površine cca 50 hektara (710*710 m),a  zvali su ih centurije ili centurijacije. Svaka centurija je bila omeđena cestom tako da na području koje se prostire od Žminja do Valture, još i dan danas imamo rimske centurijacije. One se prostiru preko naših maslinika, a same granice centurijacija se jasno vide na Google Earthu.

Kako smo zapuštene maslinike pretvorili u današnje iznimno plodne i kvalitetne maslinike…

Stara i opožarena stabla smo ispilili do zemlje i nakon dvije godine izrasle su mladice, koje su iskopane zajedno sa korijenom(od jednog velikog korjena možemo napraviti do 8 novih mladica). Takav način uzgoja mladica je iznimno važan jer smo tako zadržali autoktone sorte maslina koje su generacijama rasle na ovom području. One su prilagođene ovom podneblju, promjenama temperature dan/noć ( Vodnjan bilježi ljetne temp. 32 stupnja dan – 12 stupnjeva noć), otpornije su na bolesti i nametnike, te daju najbolje rezultate u rodu i kvaliteti maslinovog ulja.

Imamo cca 3000 maslina koje smo napravili od starih stabala autohtonih sorti. To su Buža i Karbonaca, u žargonu ih zovemo cokere ili cokerice (cok = panj).

U protekle tri godine osvojili smo više od 20 zlatnih nagrada sa svjetskih i domaćih natjecanja.

Od nagrada ističemo :

  • tri zlatne nagrade i jedno srebro na svjetskom natjecanju maslinovih ulja ˝NYIOOC˝ u New Yorku, SAD iz 2013.
  • tri zlatne nagrade na natjecanju ˝Expo˝u Milanu, Italija 2013.
  • pet zlata sa smotre ˝Maslina˝ u Splitu 2013.
  • zlato i srebro sa međunarodnog natjecanja ekstradjevičanskih ulja u Tokiju, Japan
  • tri zlata i jedno srebro na smotri ˝Maslina˝ u Splitu
  • zlato i srebro na svjetskom natjecanju maslinovih ulja ˝NYIOOC˝ u New Yorku, SAD 2017.

Godine 2014. otvorili smo uljaru i od tada preradjujemo masline za sebe i druge. Prodajemo isključivo ulje naših maslina, nemamo otkup maslina ili ulja od ostalih proizvođača.

Možemo se pohvaliti kako imamo jednu od najmodernijih uljara u Europi. Proizvodimo isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje (edmu).

Edmu se dobiva isključivo mehaničkim postupcima na temperaturi ne višljoj od 27 stupnjeva Celzijusa. Ujedno garantiramo da naše masline ulaze u preradu samo sat vremena nakon branja i iskorištava se kompletan plod masline, drugim riječima, ništa se ne baca.

Od mesa i ljuske radimo humus – gnojivo, izdvajamo košticu za grijanje (pelet), vodeni dio isušujemo, od kojeg također radimo gnojivo. Na taj način zaokružujemo kompletan ekološki ciklus prerade gdje nemamo otpada jer sve ponovno koristimo.

Uljara na sat preradi oko 2000kg (2 tone) maslina. Novom tehnologijom dobivamo više zelene boje u ulju, vise polifenola, čišće ulje koje ima i dulji rok trajanja.

Naša ulja se nakon prerade obavezno filtriraju i stavljaju u bačve bez kisika (ispunjene su sa dušikom),

na taj način produžujemo rok trajanja ulja, te ona mogu trajati do dvije godine. U protivnom, nakon deset mjeseci su užegla i nejestiva.

Važnost Polifenola…

Polifenoli su antioksidansi koje osjetimo kad pomirišemo ulje i onaj osjećaj ˝grebanja˝ u grlu kad ga kušamo.

Edmu mora imati maksimalno 0,80 slobodnih masnih kiselina(smk).

Naša ulja imaju između 0,15-0,20 odnosno 4-6 puta manje od dozvoljenog maximuma smk – a.

Ukoliko izostane osjećaj ˝grebanja u grlu˝,te ˝voćnost˝ u mirisu to znači da ulje nije edmu i da je proizvedeno na višoj teperaturi od 27 stupnjeva Celzijusa.

Imamo dvije vrste ulja u 5 različitih okusa.

Prva vrsta su monosorte:  Istarska bjelica, Buža ženska vodnjanska, Karbonaca, Leccino.

Masline monosorte se beru u rujnu, berba je ručna, uz pomoć rukavica (kako bi se izbjegla šteta na plodu masline jer svaka šteta uzrokuje truljenje ploda, a truljenje šteti ulju, povećava se količina masnih kiselina te opada kvaliteta), i maksimalno se čuva plod.

16 ljudi ubere cca 500 kg na dan i od 100 kg maslina dobijemo 8-12 kg ulja. Takva ulja su pikantnija, jačeg inteziteta mirisa i ukusa, što znači da su veoma bogata Polifenolima. Njih je potrebno 2-3 puta manje količine za istu jačinu okusa od miješanih ulja. Monosorte znače da je brana svaka sorta zasebno i kao takva je prerađena i skladištena. Iz tog razloga monosorte koštaju i do tri puta više, ali u konačnici koristi se duplo manje ulja radi intezivnog ukusa.

Druga vrsta je mix ulja. Mix ulja ili ˝blend˝ je ulje koja sadrži više sorti maslinovih ulja.

Ulje kao takvo nije toliko pikantno, ali je i dalje jakog intenziteta. 6 ljudi bere masline sa tresačima,te  na dan uberu 2000-3000 kg maslina. Od 100 kg maslina dobijemo 12-24 kg ulja.

Ulja se mogu kupiti u sljedećim pakiranjima : plastična boca od 1l i staklene boce od 0,50 l, 0,25 l, 0,10 l i male bočice od 0,01l.

Mala bočica 0,01l

Mala bočica od 0,01 l je jedinstven proizvod na našem tržištu. Bočica je osmišljena tako da sadrži količinu ulja koja je potrebna za začiniti jednu salatu i glavno jelo. Dakle, idealno za ugostitelja kao ponuda na stolu uz objed.

Svaki turist koji je posjetio našu uljaru izjavio je kako bi bez razmišljanja u restoranu platio do 1€ za takvu bočicu ulja uz svoj obrok. Također su izjavili da je kvaliteta ulja po restoranima izrazito loša i da bi se rado vratili kao gosti u restoran koji bi nudio takva ulja uz hranu.

Prednosti male bočice:

  • higijenski zatvorena i ne gubi kvalitetu
  • vlasnik restorana moze naplatiti bočicu
  • vlasnik moze pratiti zalihu i planirati potrošnju